به گزارش شهرآرانیوز، مشهد غیر از اینکه بیشترین مساحت حاشیه شهر و جمعیت حاشیهنشین را دارد، سومین شهر کشور از نظر برخورداری از بافت فرسوده و ناکارآمد شهری است. تقریبا بیش از ۲هزار هکتار از مساحت ۳۵ هزار هکتاری شهر مشهد جزو بافت فرسوده است و نزدیک به ۲۰ درصد از جمعیت شهر هم در همین بافت و در بناهای ناپایداری زندگی میکنند که باید هرچه سریعتر نوسازی شوند.
دولت و وزارت راه و شهرسازی در دوسال گذشته بستههای تشویقی و طرحهای مختلفی برای نوسازی بافتهای فرسوده و ناکارآمد شهری تصویب و ابلاغ کرده است و آنطور که شواهد و آمار و ارقام نشان میدهد، این طرحها و بستهها به فعال شدن دوباره نوسازی بناهای ناپایدار بافتهای فرسوده منجر شده است. در همین راستا مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران میگوید که مشهد دومین شهر در ایران است که بیشترین پروانه نوسازی را در ماههای اخیر صادر کرده است.
اعطای وام ۴۰۰ میلیونتومانی برای بافتهای فرسوده، تخفیف در صدور پروانه، تصویب و ابلاغ بسته تشویقی جامع نوزدهبندی برای نوسازی بافتهای ناکارآمد و فرسوده شهری، بخشی از مهمترین اقداماتی است که وزارت راه و شهرسازی در یکی دو سال گذشته برای نوسازی بیش از دو میلیون بنای ناپایدار در بافتهای فرسوده انجام داده است. اقدامات و بستههای تشویقی که به تحرک و افزایش فعالیت مردم و شهرداری برای تغییر شکل و شمایل بافتهای فرسوده به ویژه در کلانشهری مثل مشهد منجر شده است.
مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران در گفتگو با شهرآرا، شهرداری مشهد را یکی از موفقترین شهرداریهای کشور در اجرای بستههای تشویقی و نوسازی بافت فرسوده دانست و توضیح داد: در شرکت بازآفرینی شهری ایران از دو سال گذشته تا امروز چهار بسته تشویقی برای رونقدادن به نوسازی و ساختوساز در بافتهای فرسوده تهیه و ابلاغ کردیم و علاوه بر آنها بستههای دیگری هم در مرحله نگارش و تهیه است که به زودی آنها هم تکمیل و تصویب میشود. با اجرای این بستهها، نوسازی بافتهای فرسوده به ویژه در شهرهای بزرگ مثل مشهد سرعت خوبی گرفته است، تا آنجا که پروانههای صادر شده برای این بافتها در مقایسه با شش ماه سال گذشته بیش از ۶۰ درصد رشد داشته است.
محمد آئینی با استناد به آمار ثبت شده در سامانههای وزارت راه و شرکت بازآفرینی ایران، اعلام کرد که مشهد دومین شهر ایران از نظر صدور پروانههای نوسازی برای واحدهای فرسوده است و در این باره این طور توضیح داد: بیشترین تحرک برای نوسازی بافتهای فرسوده در کلانشهرها بوده است. براساس آخرین آمارهایی که داریم، بیش از ۵ هزار واحد فقط امسال از شهرداری مشهد پروانه نوسازی دریافت کردهاند و در مجموع دوسال هم بیش از ۲۳ هزار واحد در استان خراسان رضوی پروانه نوسازی گرفتهاند که بخش اعظم این پروانهها در مشهد صادر شده است.
وی ادامه داد: در وزارت راه تلاش کردیم تا برنامه نوسازی بافت فرسوده با برنامه ملی مسکن همراه شود و تقریبا از یک میلیون واحد مسکونی طرح ملی قرار است تا ۱۵۰ هزار واحد در بافت فرسوده ساخته شود. با همین مدل اجرای بستههای تشویقی بیش از ۱۶۰ هزار واحد مسکونی در بافتهای فرسوده ساخته شده است و تا امروز ۱۵۰ شهرداری شهرهای کشور به ویژه شهرداری مشهد این بستههای تشویقی را در شهرهای خودشان اجرایی کردهاند که موفق بوده است. با اجرای درست و دقیق این بستهها بهطور قطع بیش از ۳۰۰ هزار واحد مسکونی در بافتهای فرسوده و ناکارآمد ساخته میشود.
آئینی با اشاره به ساخت بیش از ۲۰ هزار واحد مسکونی در بافتهای فرسوده استان، از نقشآفرینی مثبت شهرداری مشهد برای صدور پروانه نوسازی و ساخت در بافت فرسوده صحبت کرد و افزود: در این دو سال بیش از ۵۱ هزار واحد در بافت فرسوده کشور ساخته شده و به بهرهبرداری رسیده است که خراسان رضوی با ۲۰ هزار واحد ساخته و نوسازی شده رتبه دوم را در کشور دارد. خوشبختانه در شهرداری مشهد گامهای خوبی برای نوسازی این بافتها در شهر برداشته شده است و در حوزه تخفیفهای مربوط به پروانههای نوسازی و ساخت در بافت فرسوده، شهرداری مشهد با اعطای تخفیفهای ۱۰۰ درصدی در کشور نمونه است.
مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران در بخش دیگری از صحبتهایش به بیان برنامههای این شرکت برای ایجاد انگیزه در بین سرمایهگذاران در راستای مشارکت در نوسازی بافت فرسوده پرداخت و توضیح داد: در ماجرای نوسازی بافت فرسوده، مردمیسازی را هدف اصلی برنامه خود قرار دادیم و آنچه مردم را پای کار میآورد؛ مشارکت با انبوهسازان و سرمایهگذاران است که به بستههای تشویقی و مشوق مختلف نیاز دارد که پیش از این تهیه و تصویب شده است.
تحرکهای اخیر در نوسازی بافتهای فرسوده نشان میدهد که بستههای تشویقی مصوب وزارت راه مثل وام بانکی، مشوقهای شهرسازی مثل طبقه اضافه، پروانه رایگان و... برای مردم و سرمایهگذاران ایجاد انگیزه کرده است.